Sivut

sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Miksi oikeuslaitoksen toimintaa ei saa arvostella mielipidesivuilla

Lähetin tämän kirjoituksen Helsingin sanomien mielipidepalstalle Sunnuntaina 17.3.2013 Suomessa ilmeisimmin vallitsevan lehdistön "Omertan" (vaikenemisen laki) vaikutuksesta, HS ei ole tekstiä julkaisuut tähän päivään mennessä.

---- TEKSTI ----

Kommentti korkeimman oikeuden presidentin Pauliine Koskelon kirjoitukseen 17.3.13

Saako suomessa oikeutta edes tuomiolaitoksen itsenäisellä keskushallinnolla?

Poliittinen riippuvaisuus on tärkeä poistaa yhtenä tuomiolaitoksen toimintaan vahvasti vaikuttavana tekijänä. Itsenäinen keskushallinto ei ole kuitenkaan Suomen oikeuslaitoksessa ainut oikeudellisia toimia "oikaiseva" tekijä. Tärkeätä olisi myös valvoa Suomen oikeuslaitoksen päätösten laatua, purkamalla tai valvomalla myös muita riippuvuussuhteita ja tehostaa lopullisten päätösten oikeudenmukaisuuden valvontaa.

Suomessa voidaan edelleenkin tuomita korkeimmissa oikeusasteissa mielivaltaisesti. Tätä on tapahtunut ja tämä ei ole oikeutta ja todelliselta oikeusvaltiolta odotettavissa olevaa toimintaa.

Oikeuslaitoksen sisällä on muitakin kuin poliittisia sidoksia. Mm. tulisi valvoa huolellisemmin korkeampien oikeusasteitten (hovioikeus ja korkein oikeus) tuomareitten päätöksiin vaikuttavia henkilösuhteita oikeuskäsittelyissä, joita he hoitavat (jääviys ja symbioottiset suhteet vrt. sosiaalinen korruptio). Tuomareiden tulee olla puolueettomia tuomioissaan, eikä päätöksiin saa vaikuttaa miltään suunnalta ulkopuolisella painostuksella tai taloudellisella tai henkisellä riippuvuussuhteella. Tuomarinvala velvoittaa tähän mutta kaikki tuomarit eivät näytä valaa käytännössä enää muistavan.

Epäilemättä ja onneksi, valtaosassa oikeustapauksia menetellään valan mukaan mutta yksikin siitä poikkeava tapaus on liikaa. Virheellisen tuomion purkaminen ei tämän päivän oikeuslaitoksessa näytä aina toteutuvan muualla kuin teoriassa. Sokeita pisteitä taitaa olla enemmän kuin yksi? Tätä asiaa valaisee taustamateriaali: www.etelatuonti.fi/OIKEUS

Hannu Kuukkanen Erikoistutkija, eläkkeellä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti